preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveta Marija

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 3. 2011.

Ukupno: 599497
 

Anketa
Što bi voljeli čitati na ovim web stranicama?
Posjetite
Lista linkova je prazna
Tražilica
 


Kockavica

ČIPKARSTVO U SVETOJ MARIJI

Čipkarstvom se tradicionalno u Svetoj Mariji bave žene. Nekad je to bio izvor dodatne zarade ili novac kojim se pripremao miraz mladim djevojkama,  dok je danas hobi , način druženja i očuvanje tradicije. U Svetoj Mariji plelo se uglavnom u zimskim danima dok nije bilo posla na polju. Nikad nije bila organizirana škola niti tečaj za čipkarice, već se vještina prenosila usmenim putem, uglavnom majki i baka na djevojčice u obitelji.  Najprije su se pleli najjednostavniji uzorci, koji su po završetku bili zamrljani nespretnom dječjom rukom, ali upornom vježbom djevojčice su postajale čipkarice i korisne članice obitelji . Kako je svetomarska čipka , tj. svetomarske špice dio svetomarske narodne nošnje, vještije čipkarice su same isplele poculicu, a jednostavnije uzorke su uglavnom prodavale i od dobivenog novca kupovale tkaninu, ili novac davale u pomoć kućanstvu.

 U Osnovnoj školi Sveta Marija djeluje  Učenička zadruga Kockavica, u sklopu koje ja aktivna sekcija Male čipkarice. Polaznice su učenice u dobi od devete godine.  U z svladavanje vještine pletenja  razvijaju socijalne vještine, druže se, pomažu jedna drugoj i uz voditeljicu sekcije, učiteljicu Biserku Poljak rješavaju nastale probleme. Nauče pravilno komunicirati s odraslima te prezentirati rad u javnosti. Tako ova vještina ima višestruku vrijednost dakako uz očuvanje i njegovanje tradicije svetomarskog i međimurskog  kraja.

Svetomarska čipka je upisana na listu zaštičene nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske i nositelj je oznake izvornosti.

Voditeljica sekcije: Biserka Poljak, nastavnik RN

 

Plan rada čipkarske sekcije

RUJAN

Utvrđivanje plana rada

Priprema bala I batića 3 sata

LISTOPAD

Namatanje konca

Pripremanje papirnatih formi 5 sati

STUDENI

Pletenje stazice 4 sata

PROSINAC

Završavanje stazice 3 sata

SIJEČANJ

Pripremanje nove forme

Namatanje konca

Započinjanje pletenja čipke 3 sata

VELJAČA

Pletenje stazice

Okretanje u stazici 4 sata

OŽUJAK

Pletenje pukanice

Okretanje u pukanici 4 sata

TRAVANJ

Pletenje stazice I pukanice 3 sata

SVIBANJ

Pletenje stazice I pukanice 4 sata

LIPANJ

Pletenje stazice I pukanice

Završavanje započetih radova 2 sata

UKUPNO:       35
preskoči na navigaciju