preskoči na sadržaj

Osnovna škola Sveta Marija

Login
Brojač posjeta
Ispis statistike od 8. 3. 2011.

Ukupno: 599497
 

Anketa
Što bi voljeli čitati na ovim web stranicama?
Posjetite
Lista linkova je prazna
Tražilica
 


Kockavica

Učenička zadruga KOCKAVICA  OŠ Sveta Marija

Učenička zadruga u Osnovnoj školi Sveta Marija osnovana je 1957.g. s punim nazivom Poljoprivredna školska zadruga koja je imala dvije sekcije- ratarsku i voćarsku te 30 zadrugara. Svake se godine broj sekcija, a time i zadrugara povećavao. Zadruga je aktivno radila do 1968. g. a njezin je rad pomagala Poljoprivredna zadruga Sveta Marija.

Učenička Zadruga obnovljena je 1998. i tada je imala dvije sekcije da bi svake godine proširivala svoju djelatnost novim sekcijama.

Danas ima 5 sekcija i u nju je uključena većina učenika naše škole. Djelatnost sekcija je raznovrsna.

Cvjećarsko- vrtlarska sekcija brine o vrtu  ispred škole i cvijeću u prostoru oko matične. Sav urod u školskom vrtu koristimo za potrebe školske kuhinje.Voditeljica ove sekcije, a ujedno  i voditeljica zadruge je učiteljica mentorica  Renata Šlković-Mance.

Članovi voćarske sekcije brinu se o našem malom voćnjaku. Obrezuju ga, štite i njeguju mlade sadnice jabuka. Nedavno su zasadili i kupine. Voće također upotrijebimo u školskoj kuhinji. Voditelj ove sekcije je učitelj Damir Kos.

 Likovno kreativna sekcija uređuje hol  i učionice naše škole, istražuje i radi s novim likovnim tehnikama i redovito sudjeluje na natječajima u Hrvatskoj i izvan nje.   Voditeljica ove sekcije je prof. likovne kulture Viktorija Balog.

Čipkarska sekcija njeguje tradicionalno rukotvorstvo. Zadrugarke marljivo uče izrađivati čipku već od 3. razreda . Osim same tehnike izrade čipke na batiće, čipkarice uče i o povijesti našeg kraja te o vrijednosti očuvanja naše kulturne baštine. Za svaki primjerak čipke potrebno je puno vremena. Ona se može prodati pa zadrugarke zarade i pokoju kunu za džeparac.

Izrada čipke na batiće zabilježena je u mnogim krajevima Republike Hrvatske, a neke od njih poznate su i u svijetu. Svetomarska čipka danas je svojevrsno otkriće, iako su se njenom izradom bavile žene već u prošlom stoljeću, ujedno je i sastavni dio nošnje donjeg Međimurja. Čipkarstvo se u Međimurju spominje samo u Svetoj Mariji i Donjem Mihaljevcu, a proteklih nekoliko godina ponovno se obnavlja u Svetoj Mariji gdje još živi nekoliko žena koje su naučile plesti čipku od svojih mama i baka. Osnova izrade čipke,  npr. čipkarski pribor, po svojem se obliku ne razlikuje od pribora čipkarica iz drugih krajeva. Čvrsti valjkasti jastučić, balo, izrađen je od platna napunjenog pljevom, piljevinom ili pijeskom. Na njega je pribadačama pričvršćena forma (karton s predloškom) te niti konca namotane na drvene batiće. Osnova pletenja je preplitanje neprekinute niti prema predlošku. Dužina čipke ovisi o debljini bala, a ako je potrebno izraditi dulju čipku, posebnom se tehnikom spaja više komada zajedno. U Svetoj Mariji izrađivale su se dvije vrste čipke - špice. Jedna je bila čipka za poculicu, oglavlje za udane žene, koja je sastavni dio međimurske nošnje. Druga je čipka pravokutna traka za ovratnike i rubove na rupcima. Ovu čipku ne nalazimo na međimurskoj nošnji, zato što je bila namijenjena isključivo za prodaju u Podravinu i Moslavinu.Motivi čipke za poculicu različiti su. Originalne forme nisu sačuvane pa se izrađuju nove forme (prepikavaju) od starih primjeraka čipke.

Zahvaljujući očuvanju i njegovanju ove tradicijske vještine, te dobroj suradnji s Općinom Sveta Marija , svetomarska čipka je 2009. godine postala zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, a 2010. zaštićena joj je izvornost. Voditeljica čipkarske sekcije je  učiteljica mentorica Biserka Poljak.

Ekološka sekcija- učenici skupljaju znanja o proizvodnji zdrave hrane, potrebi zaštite okoliša, prikupljanja, čuvanja i njegovanja etnografske baštine, kućne radinosti i starih zanata. Također, sudjeluju i potiču ekološke akcije, razvitak estetskog senzibilieta te ih prenose u svoje obitelji i šire. Time polako, ali sigurno utječu na nove načine razmišljanja i rada u pojedinim segmentima.Voditeljica je učiteljica Ljubica Blažon.

 

Ustrajan i kvalitetan rad mladih zadrugara i njihovih voditelja prepoznat je među roditeljima i lokalnom zajednicom. Rezultate svog rada prezentiramo na različitim manifestacijama- smotrama, sajmovima, kulturnim manifestacijama u mjestu i šire, stručnim skupovima učitelja i stručnih suradnika kako u školi tako i izvan nje.

Skupljajući znanja o proizvodnji zdrave hrane, potrebi zaštite okoliša, potrebi prikupljanja, čuvanja i njegovanja etnografske baštine, kućne radinosti i starih zanata, sudjelovanje i poticanje ekoloških akcija, razvitak estetskog senzibiliteta i dr. u okviru UZ učenici ih prenose i u svoje obitelji i šire čime polako ali sigurno utječu na nove načine razmišljanja i rada u pojedinim segmentima.

Rad u svim sekcijama zadruge učvrstio je saznanja da rezultati koje postižemo podrazumijevaju prethodni napor, volonterski rad za koji smo uvijek spremni jer znademo što on donosi.

Naše sudjelovanje na županijskim i državnim smotrama svake je godine zapaženo i nagrađeno. Posebno smo ponosni  na rezultate koje smo postigli na državnim smotrama 2007. g. osvojili smo 2. mjesto u kategoriji istraživačkih radova s istraživačkim radom „OD ŠPICE DO POCULICE“  u Trogiru, 2. mjestom na državnoj smotri u Dubrovniku te 3. mjestom na državnoj smotri u Svetom Filipu i Jakovu.

Prošle školske godine 2010./ 2011. osvojili smo 1. mjesto na županijskoj smotri u Čakovcu i time stekli pravo sudjelovanja na 23. državnoj smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske koje je održano od 6.- 8. studenoga 2011. u Opatiji.

 

                                                  Voditeljica: Renata Šalkoivć- Mance

 

 
preskoči na navigaciju